Itämaiset pitkäkarvat ja lyhytkarvat

Itämaisten pitkäkarvojen (OLH) värit ovat samat kuin itämaisten lyhytkarvojen (OSH). Itämaisen kissan EMS eli easy mind system -koodi muodostuu pääasiallisesti rodusta, väristä ja kuviosta. Valkoisen balineesin ja siamilaisen EMS-koodissa ilmoitetaan myös silmien väri. Joillakin muilla roduilla ilmoitetaan numeroin korvat sekä hännän pituus. 

Esimerkiksi:

OLH bs 24 - itämainen pitkäkarva, joka on väriltään suklaasavu ja kuvioltaan täplikäs.

Itämaisella silmien väri on aina vihreä ja hyväksyttyjä värivariaatioita on tällä hetkellä 140. Yksinkertaisesti värit voidaan ryhmitellä seuraavasti: yksiväriset, kilpikonnat, savut, kuviolliset ja kuviolliset hopeat. Tässä esimerkkejä hyväksytyistä väreistä.

 

 

 

Yksiväriset ja niiden savuvariaatiot

Täysvärejä ovat musta, suklaa, kaneli ja punainen. Näiden diluutioita ovat puolestaan sininen mustan, lila suklaan, beige kanelin ja creme punaisen. Diluutio- eli laimennosgeeni aikaan saa sen, että pigmenttihiukkaset jakaantuvat epätasaisesti. Valon taittuessa karvassa tämä antaa turkille vaalemman sävyn kuin perusvärissä. 

kanelisavu os
punainen d
punasavu ds
sinisavu as
lilasavu cs
beigesavu ps
cremesavu es

Vaaleaa karvan osaa kutsutaan yksivärisillä kissoilla savuksi ja kuviollisilla hopeaksi. Tämä merkitään kirjaimella s. Tämän aiheuttaa melaniini-inhibiittorigeeni, joka säätää ja osittain estää pigmenttihiukkasten syöttöä karvaan. Geeni on dominoiva kissassa. Yksivärisellä kissalla peitekarvan tyvipää on valkoinen ja sitä ei välttämättä näe päältäpäin mutta karvaa kääntäessä valkoinen tyviosa tulee näkyviin. Kuviollisissa kissoissa hopeanvalkoisuus näkyy karvan kuvioalueissa. 

 

Kilpikonnat

Kilpikonnien värityksessä punainen tai creme on aina yksi väri. Peruskilpikonnassa on musta ja punainen sekoittunut mutta näistäkin löytyy lukemattomia variaatioita kuviolla, savulla, hopealla tai ilman. 

Suklaakilpikonnasavu hs
Kanelikilpikonnasavu qs
Sinikilpikonnasavu gs
Lilakilpikonna  j
Lilakilpikonnasavu js
Beigekilpikonna r
Beigekilpikonnasavu rs
 

Kuviolliset

Kuviollisella kissalla esiintyy neljä tabbykuvion päätyyppiä: klassinen tabby, tiikeri, täplikäs ja tikattu (ticked tabby). Kuviota ilmaistaan numeroilla värikoodin perässä.

Klassinen tabby 22
Tiikeri 23
Täplikäs 24
Ticked tabby 25

 

Kuvioita löytyy kaikilla värivariaatioilla sekä hopealla että ilman. Tässä perusvärit ja niiden diluutiot.

 

Klassinen sinitabby a 22
Klassinen lilatabby c 22
Klassinen beigetabby o 22
Klassinen cremetabby e 22
Ruskea tiikeri n 23
Sininen tiikeri a 23
Suklaa tiikeri b 23
Lila tiikeri c 23
Kaneli tiikeri o 23
Beige tiikeri p 23
Creme tiikeri e 23
Lilatäplikäs c 24
Kaneli täplikäs o 24
Beigetäplikäs p 24
Cremetäplikäs e 24
Kaneli ticked tabby o 25
Beige ticked tabby p 25
Creme ticked tabby e 25

 

Muutamia esimerkkejä eri variaatioista

Hopeatäplikäs ns 24
 

Valkolaikut

Valkoista voi olla yhdistettynä kaikkien muiden värien ja kuvioiden kanssa. Valkolaikut voivat myös olla hopeita tai savuja, jolloin sen näkee vain värillisestä alueesta. Fifessä ei ole hyväksytty kokonaan valkoista itämaista pitkä- tai lyhytkarvaa – ainoastaan balineesit ja siamilaiset voivat olla kokonaan valkoisia. Itämaisilla hyväksyttyjä valkolaikkuvariaatioita ovat:  

Van 01
Harlekiini 02
Bicolour (valkea) 03
 

Muutamia esimerkkejä valkolaikuista

 

Suklaavalkea van b 01

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

©2023 BaJaVa - Putteri (MMD Networks Oy)